Spinn och strömfiske

Spinnfiske handlar kortfattat om att man som fiskare kastar ut et bete med hjälp av betets vikt, och därefter ska man veva hem det igen. Spinnfiske är något som alla människor kan hålla på med, men det som gör att det blir lättare och som gör att man lyckas med att genomföra

Med spinnfiske kan du fiska efter de flesta fiskar. När du kastar ut ska du låta betet hänga ca en halv meter från spötoppen och kasta iväg betet med en mjuk svepande rörelse., gör ett stopp med handen för önskad längd. Du bör ha ett beteslås så att du enkelt kan byta mellan olika beten.
Kom ihåg att
• Byt lina varje år
• Packa ur dina beten efter fisketuren och tvätta av dem, (spridning av sjukdomar) lägg dom sen i en ask
SPINNARE
Spinnare kallas en typ av fiskedrag som består av en kropp och en ”sked” (vissa spinnare har dubbla skedar) som roterar runt kroppen när den dras genom vattnet. Den roterande skeden skapar ljudvågor och ljusreflexer som rovfiskar uppfattar som en fisk på flykt. Bra till främst insjöfiske.
Gör ett litet ryck när spinnaren landat i vattnet så börjar skeden rotera.
Veva in spinnaren med varierande hastighet, gör stopp då och då och fiska på olika djup.

För att lyckas med spinnfiske krävs det inte bara att man har rätt teknik, det krävs också att man använder sig av rätt utrustning. Att anpassa sin utrustning till den typ av fiske man ska utföra är något man alltid ska tänka på när man fiskar, oavsett vilket typ av fiske. För att spinnfiska behöver man inte speciellt mycket utrustning. Det som krävs är ett spö, en rulle, en lina samt beten. All den utrustning man behöver finns i flera olika varianter, och vilken man ska välja beror bland annat på vilken fisk man ska fiska och vad som passar en själv bäst. När det kommer till spön finns det bland annat många längder och kastvikter. Det finns bland annat haspelspön, spinnspön samt inlinespön.

Illustration jock.elf@hotmail.com