TILLGÄNGLIGA FISKEPLATSER i Berg

Alla ska ha möjlighet att komma ut i naturen och fiska, oavsett ålder och funktionsförmåga. Tillgänglighet är en demokratifråga.

En tillgänglig fiskeplats är inte bara till för rullstolsburna. Det är en lättillgänglig mötesplats för flera som vill uppleva natur och vildmark alla kategorier. Samtliga anläggningar är öppna och tillgängliga för alla och belägna geografiskt utspridda i kommunen med olika svårighetsgrader, karaktärer o miljöer.

En tillgänglig fiskeplats ser i de flesta fall ut enl. nedan beskrivning
Parkering nära fiskevattnet, hänvisningsskylt, informationstavla, grillplats, vindskydd, dass, landgångar eller grusad stig eller led till fiskeplatser (en fiskeplats kan ha flera fiskepirar).
Hos Camp Handlake och Strandgården i Hoverbergs båthamn finns kajaker att hyra. Lämpliga för lätt rörelsehindrade personer.
Tillgängliga fiskeplatser har uppförts på ett tiotalet platser runt om i Bergs kommun ytterligare platser beräknas uppföras under närtid, se karta här nedan.

Du som fiskar måste lösa fiskekort i resp område. På en del fiskeplatser gäller FiskaiBergkortet och givetvis beaktar ni alla Allemansrätten och Håller Sverige rent.
PS: Komihåg att gör upp eld på befintliga grillplatser

Vi bygger tillgängliga fiskeplatser i Berg

Grabbarna från kommunens daglig verksamhet från vänster Ludvig Hultgren, Ronny Hansson, Niklas Öst, Rolf Eriksson Johan Karlsson och Martin Liljedal. Saknas på bild Patrik Jonsson och Jakob Olason-Lydersen.
Pensionärsträff i Stortjärnen, Vitvattnet, Gun Swemark Skucku. Foto Niklas Öst
Malte Andersson Överturingen.
Vildmarks fiske i Långtjärnen. Handsjön.
Ungdomsläger vid Stortjärnen. Foto Per-Olof ”Peo” Nilsson
Torsborgs naturrastplats.

Ett stort antal tillgängliga fiskeplatser finns nu geografiskt spridda runt om i Bergs kommun vid olika vattendrag med varierande naturlig karaktär och miljö till gagn för fler.

Bergs kommuns satsning på tillgänglighet gör intryck på Magnus Mattisson, tillgänglighetskonsult och friluftsplanerare från Uppsala, som jobbar på uppdrag av Länsstyrelsen i Jämtlands län och han fortsätter.

-Tillgänglighet är en demokratifråga. Alla ska ha möjlighet att komma ut i naturen och fiska, oavsett ålder
och funktionsförmåga. Bergs kommuns medvetna satsning på att bli bäst i landet är fantastiskt bra och jag hoppas att det ska sporra andra kommuner att ta efter.
När jag är ute och föreläser lyfter jag ofta fram Fiskedestination Berg som ett föredöme säger Magnus Mattisson.

Magnus Mattisson,
tillgänglighetskonsult och friluftsplanerare
www.magmamiljo.se

Målgrupper

  • personer som har svårt att gå och röra sig längre sträckor,
  • personer med funktions variationer
  • barnfamiljer med barnvagnar och småbarn
  • pensionärer med rullatorer, käpp och vagn
  • personer som av någon anledning vill ha ett bekvämt och enkelt fiske eller en grillkväll i vänners trevliga samvaro

Tillgängliga fiskeplatser för flera i FiskaiBergs område

Glensjöleden. Fjällfiske på hög nivå i båt. Endast för personer med lättare rörelsehinder alternativt transport  med fyrhjuling fem (5) km upp till Glensjöns båtläger.
Läs mer här>>>

Gräftåvallen HäggsåssjönLämplig plats för rullstol, rullator och barnvagnar. Parkering endast för personbil vid brant väg alternativt ett fordon med fyrhjulsdrift för parkering vid sjön
Läs mer här>>>

Handsjöbyn Långtjärn Lämplig vacker plats för rullstol, rullator och barnvagnar. Parkering endast för personbil vid brant väg alternativt ett fordon med fyrhjulsdrift för parkering vid tjärn.
Läs mer här>>>

Nyåbrua i Högån Dalåsen. Lämplig idyllisk plats för rullstol, rullator och barnvagnar. Parkering för personbilar vid grillplats nära Hovermo ån i vildmarksmiljö.
Läs mer här>>>

Nästeln Stensholmen i Nästelströmmen  Lämplig plats för rullstol, rullator och barnvagnar. Parkering endast för personbil vid brant väg alternativt ett fordon med fyrhjulsdrift för parkering vid sjön
Läs mer här>>>

Rätan Skottvallsvika vid Kojbyn Lämplig plats för rullstol, rullator och barnvagnar. Stor parkering för personbilar och bussar nära sjön
Läs mer här>>>

Storhallen Fuåsens naturCamp . Fiskeplatsen är vackert belägen vid stranden av Ljungan. Lätt att ta sig till plats med grusade gångar och landgångar mot fiskeplats. Dass och grillplats finns.
Läs mer här>>>

Stortjärn i Kvarnsjö.  Lämplig plats för rullstol, rullator och barnvagnar. Parkering endast för personbil och mindre bussar nära tjärnen.
Läs mer här>>>

Svenstavik Allaktivitetsparken Lämplig och centralt beläggen fiskeplats med brygga, vindskydd och grillplats grusade gångar med stora gräsytor
Läs mer här>>>

Svenstavik Lagunen  Lämplig plats för rullstol, rullator och barnvagnar. Parkering endast för personbil och mindre bussar vid  Svenstaån.
Läs mer här>>>

Skålans naturcamping o bad.  Endast för personer med lättare rörelsehinder. Parkering endast för personbil och mindre buss vid Skålsjön
Läs mer här>>>

Skålan/Fotingen HöltjärnenLämplig plats för rullstol, rullator och barnvagnar. Parkering vid grillplats nära tjärnen
Läs mer här>>>

Strandgården i Hoverberg för landstigningsplats för båt o kajakfiske. Lämplig för personer med lättare rörelsehinder. 
Läs mer här>>>

Torsborg naturrastplats. Endast tillgänglig för personer med lättare rörelsehinder. 
Läs mer här>>>

Vitvattnet Stortjärnen. Lämplig plats för rullstol, rullator och barnvagnar. Stor parkering för personbilar, husbilar, husvagnar och bussar nära tjärnen.
Läs mer här>>>

Vigge Hallåstjärn vid Viggesågen Lämplig plats för rullstol, rullator och barnvagnar. Parkering endast för personbil och mindre buss vid brant väg alternativt ett fordon med fyrhjulsdrift för parkering vid sjön.
Läs mer här>>>

Åsarna Skansholmen . Kompletteringar med övergång. Delvis lämplig för rullstolar, rullator och barnvagnar. Parkering för personbilar.
Läs mer här>>>