SPORTFISKEKLUBBEN BERGSFISKARNA

Bergsnappet är en av de tävlingarna som vi arrangerar som traditionell årligen genomförs i Bergsviken, Hoverberg. Under vintern tillverkar vi pimpeldon och flugor i studiecirkel form. Årligen drar vi i väg på en sommar tur med fjällfiske i Oviksfjällen och havsfiske i Norge.

Sportfiskeklubben Bergsfiskarna bildades 1987 av ett gäng fiskeintresserade. Vårt huvudsäte och klubblokal ligger i Hoverberg i Jämtländska Bergs kommun. Klubbens inriktning är sportfiske och då främst pimpelfiske. Sommarfisket har sin gilla gång med fisketurer till Norge och i Oviksfjällen.

Klubben har en stor ungdomsverksamhet som vid tävlingar placerar sig väldigt högt, såväl individuella som i lagtävlingar. Vid ett flertal tillfällen som Svenska mästare. Vi samarbetar med andra klubbar och därav utbyter vi erfarenheter/ kunskaper både i själva fiskeutövandet och fiskevården.

Bergsfiskarna arrangerar årligen ett antal tävlingar med deltagare från hela landet. Bergsnappet är en av de tävlingarna som vi arrangerar som traditionell årligen genomförs i Bergsviken, Hoverberg.
Under vintern tillverkar vi pimpeldon och flugor i studiecirkel form.
Årligen drar vi i väg på en sommar tur med fjällfiske i Oviksfjällen och havsfiske i Norge.

Fr.o.m 2024 är BergsFiskarna en sektion i FiskaiBerg

Isfisket är kul för alla åldrar och många fiskarter går att fånga från isen. Pimpelfisket efter abborre, röding, öring, harr och regnbåge har länge lockat fiskare att ta med isborren och matsäcken ut på sjöarna och isbelagda älvar. På senare år har ismetet efter bland annat gädda och gös blivit mycket populär.

Pimpelfisket är en av de enklaste fiskemetoderna att komma igång med eftersom det inte krävs mycket eller dyr utrustning. Ett pimpelspö med lina, ett par pirkar/blänken och några krokar är en bra startutrustning. Du behöver förstås även en isborr och något att sitta på. En skrylla är en liten kombinerad väska och stol i plast, trä eller annat material. De går både att köpa färdiga och bygga själv. Men du kan sitta på en stolryggsäck, en fällstol, eller en upp-och-ner-vänd hink.

Om du pimplar mycket kan det vara värt att skaffa en flytoverall. Det är en varm, vind- och vattentät overall som flyter. En flytoverall är alltså även ett räddningsplagg.

Ska du pimpla efter våra laxfiskar kan du använda samma sorts spö som till abborrfisket, eller ett något grövre spö. Du bör använda en nylonlina runt 0,20–0,25 mm. Det finns också spön som du kan sätta en liten haspelrulle på. Fördelen är att det du inte behöver drilla fisken med linan i händerna, utan kan använda rullen slirbroms. Det går också snabbt att veva och upp och ner ditt bete.

Stora mormyskor fungerar fint för laxfiskarna men många föredrar klassiska rödingblänken. Under blänket har man en tafs, till exempel nylonlina på 5-15 cm och en krok agnad med maggot, räkbit, mask eller annat bete. Testa också att knyta en upphängare en bit ovanför blänket. Knyt på en fluga eller en extrakrok med agn på.

Kontakt

Fr.o.m 2024 är BergsFiskarna en egen sektion i FiskaiBerg mer information får du av nedanstående kontaktpersoner.

Tävlingsledning o ungdomsansvarig Per-Olof Nilsson peosotare@hotmail.com 072 200 81 81
Kassör Håkan Halvarsson hakhal@hotmail.com 070 656 69 82
Bergsfiskarna finns på Facebook

Tips

  • Isdubbar ( ett måste)
  • En tjock mössa
  • Varma kläder i flera lager
  • Vindtäta kläder ytterst
  • Varma sockar
  • Varma kängor/stövlar
  • Vantar
  • Varm dryck