Sjö- & båtfiske

Trollingfisket är kanske det fiskesätt som ger störst chans att fånga de riktigt stora bjässarna, men det är inte lätt – det gäller att hitta fisken och välja rätt kombination av bete och hastighet. Om man är flera som fiskar i samma båt får man en fantastisk gemenskap, där alla kan dela på spänningen.

Du måste ha flytväst på dig och ni bör vara två personer när ni åker ut på sjön. Det gäller som regel i alla fiske- och vandringsturer. När du är ute på sjön så är det kallare än vid land. Du bör ha varma kläder kläder om du ger dig ut på en längre båttur. När det är soligt bör du skydda dina ögon.

Inom Bergs kommun finns framför allt två sjöar som erbjuder ett mycket bra trollingfiske: Näkten som har ett unikt rödingbestånd  och gammelgäddans hemvist här simmar riktiga  bjässar i den stora och djupa sjön.  Är du ute efter riktigt stor fisk är givetvis Storsjön oöverträffad – här finns storvuxen öring och kanadaröding.

Trolling är uttryck för släpfiske från båt med sportfiskeredskap. Vid trollingfiske fångas fisken alltid via rulle, spö, lina och bete, alltså på sportfiskeredskap.  Att trolla över vida vattenvidder innebär att man når fiskar och områden som den vanlige strandfiskaren sällan eller aldrig kommer åt.  Fiskarens skicklighet är däremot oftast lika avgörande för resultatet, oberoende av om plattformen man fiskar från flyter eller är landfast.

Om man vill testa den enklare varianten av trolling, att ro drag, så rekommenderar vi någon av de mindre sjöarna som Horten med öring, röding och grov fin abborre,
I Handsjön, Galvattnet, Rätansjön,  Klövsjön och Lännässjön trollar man efter stor gädda, sik och öring  där båtfiske kan ge stora fångster.

Kasta med vassdrag är ett säkert tips för att fånga en fin gädda.
Alla ljud från båten hör fisken (som vibrationer i vattnet). Sitt alltid ner och använd inte båten om det blåser hårt. Skaffa en håv med långt skaft så behöver du inte luta dig över relingen.
Ta med lite fika för att dagen kan bli lång och det är alltid trevligt att äta ute. Vid fiske från båt kan du använda alla fiskesätten och även pimpla. Många arter går att pimpla precis som på vintern. Använd ett pimpelspö med rulle eller ett spinnspö.

BÅTMETE
Mete från båt är mycket effektivt såväl med spinnspö som med fluga.Att fiska med spinnspö är en bra fiskemetod i strömmande vatten men också i sjöar, tjärnar och bäckar.
Skaffa ett kastflöte och knyt på en flugtafs på en halvmeter och fäst 1–3 våtflugor efter kastflötet. Med en (1) fluga blir det lätt att kasta. Kasta ut mjukt, och precis innan flugan tar i vattnet stoppar du linrörelsen så att linan med flugan sträcks ut.
I sjö och tjärnar vevar du hem flugan mycket långsamt. I strömmande vatten kastar du snett över strömmen och låter flugan driva i en båge.
Ha alltid kontakt med flugan för att kunna kroka fisk. Blåser det mycket skall du ha en kortare tafs.

SPÖFISKE I BÅT
När ni kastar bör ni sitta ned i båten på ett sådant sätt att ni inte krokar i varandra.
Ha alltid solglasögon som skydd för ögonen och för att se bättre.
Gör först korta kast från båten och sen arbetar du dig längre ut.
Med ett spinnspö kan du exempelvis kasta nära vassruggar från båten
Fiska av vattnet i solfjädersform och byt sedan fiskeplats. När du förflyttar dig är det rådigt att du låter betet ligga ute och släpa efter båten.
RO DRAG
Att ro drag är en gammal, väldigt tyst och rogivande fisketeknik med att sakta släpa ett skeddrag, en spinnare eller en vobbler efter båten.
Att sätta på ett långdrag med mask är emycket effektivt sätt att ro drag på.
I en del vatten är det inte tillåtet att ro drag inte heller ha med sig egen båt. Kolla vilka regler som gäller i det fiskevatten du skall fiska i.