Flugfiske

En sak som man ska tänka på när man ska lära sig tekniken för flugfiske är att låta linan räta ut sig innan man gör sitt så kallade framkast. Om det skulle vara så att man anser att den väntan leder till att linan tar i marken så innebär det att man har för mycket lina ute för vad man klarar av.

Flugfisket kan se svårt ut, men kräver bara lite övning för att bli både roligt och effektivt. Laxfiskar som öring, harr, regnbåge, röding, och lax fiskas ofta med fluga, men i stort sett alla fiskar går att fånga med rätt utrustning och teknik. Gäddan är mycket kul att fånga på fluga. Man bör alltid skydda ögonen med lämpliga solglasögon då man kastar med flugspö.
När man flugfiskar är det linan som är kastvikten eftersom en fluga knappt väger något. Man kastar linan fram och tillbaka i luften och släpper ut mer och mer lina tills man kan kasta ut flugan på vattnet.
Det viktigaste med kasttekniken är att kunna få flugan att landa en liten bit framför fisken. I strömmande vatten måste man oftast få flugan att landa en bit uppströms fisken för att den ska hinna se flugan och nappa.
Den snabbaste vägen till lärandet om flugfiske är att gå en flugfiskekurs.

Illustration jocke.elf@hotmail.com