Pimpelfiske

Isfisket är kul för alla åldrar och många fiskarter går att fånga från isen. Pimpelfisket efter abborre, röding, öring, harr och regnbåge har länge lockat fiskare att ta med isborren och matsäcken ut på sjöarna och isbelagda älvar. På senare år har ismetet efter bland annat gädda och gös blivit mycket populär

Ute på isen är det alltid kallare än man tror, så du behöver ordentligt varma kläder, varma skor, varm mössa, vantar och en hel del tålamod. Och viktigast av allt: glöm inte isdubbar.
Sätter du på isbroddar på skorna så halkar du inte. Du orkar fiska längre om du sitter ner på något varmt. Då är det också lättare att koncentrera sig.
Du kan pimpelfiska efter de flesta fiskar. Om du inte får fisk, byt hål, fiskedjup och prova nya beten. Mycket spännande är att ligga ner på något varmt på isen och kikmeta. Släpp ner lite äggskal på botten och lägg en jacka eller filt över huvudet så ser du bättre.
Agna med mask eller maggot. Komihåg att förvara maggoten svalt helst i din kyl hemma annars kläcks larverna och det blir en massa flugor

Pimpelfisket är en av de enklaste fiskemetoderna att komma igång med eftersom det inte krävs mycket eller dyr utrustning. Ett pimpelspö med lina, ett par pirkar/blänken och några krokar är en bra startutrustning. Du behöver förstås även en isborr och något att sitta på. En skrylla är en liten kombinerad väska och stol i plast, trä eller annat material. De går både att köpa färdiga och bygga själv. Men du kan sitta på en stolryggsäck, en fällstol, eller en upp-och-ner-vänd hink.

Om du pimplar mycket kan det vara värt att skaffa en flytoverall. Det är en varm, vind- och vattentät overall som flyter. En flytoverall är alltså även ett räddningsplagg.

Ska du pimpla efter våra laxfiskar kan du använda samma sorts spö som till abborrfisket, eller ett något grövre spö. Du bör använda en nylonlina runt 0,20–0,25 mm. Det finns också spön som du kan sätta en liten haspelrulle på. Fördelen är att det du inte behöver drilla fisken med linan i händerna, utan kan använda rullen slirbroms. Det går också snabbt att veva och upp och ner ditt bete.
Stora mormyskor fungerar fint för laxfiskarna men många föredrar klassiska rödingblänken. Under blänket har man en tafs, till exempel nylonlina på 5-15 cm och en krok agnad med maggot, räkbit, mask eller annat bete. Testa också att knyta en upphängare en bit ovanför blänket. Knyt på en fluga eller en extrakrok med agn på.
Läs mer om pimpelfiske här


Tips

Föragna ditt pimpelhål en stund innan du börjar att fiska.

  • Isdubbar ( ett måste)
  • En tjock mössa
  • Varma kläder i flera lager
  • Vindtäta kläder ytterst
  • Varma sockar
  • Varma kängor/stövlar
  • Vantar
  • Varm dryck

FISKENS FAVORITPLATSER OM VINTERN

Sök fisk utanför vasskanter, utanför uddar och kring grunda partier i sjön och även på djupet. Om du fiskar i samma sjö så kommer du att lära dig var fisken finns i just den sjön.
Vattnet är kallare strax under isen än vid botten, så bäst är att fiska strax ovanför botten i små snabba rryck, darrningar och uppehåll.
Får du en fisk som lever i stim, som till exempel röding och abborre, ska du snabbt ner med betet i vattnet igen.
Vintertid får du inte släppa tillbaka fiskar som du har tagit upp ur vattnet. Dom fiskar du är tänkt att behålla måste du omedelbart avliva. Fiskens ögon tar skada av kylan.
HÅLL KOLL PÅ HUR ISEN
Isar kan vara förrädiska att ge sig ut på. Studera det fiskeområde du skall fiska på.
• Se till att du har alltid har sällskap speciellt om du åker skoter
• Kom ihåg isdubbarna, karta, kompass och mobiltelefon (lita inte på att du har täckning).
• Kolla alltid tjockleken inne vid land. Isens tjocklek kan variera mycket på en sjö eller tjärn. Där ska isen vara minst 10 cm, men kom ihåg att det inte är någon garanti för att isen håller. Kolla med någon som vet.
• Vid bryggor, utlopp, broar och uddar är isen alltid svagare. Kolla om det kommer det upp vatten någonstans på isen, gå inte dit eller vänd omedelbart.
• Lämna alltid färdmeddelande till hemmet, värd eller till nån som känner till dig.
• Tänk på att vårisen är starkast på morgonen och sen på dagen försvagas den och blir till sk. pilis (stavar av is).