Vandringsleder

foto Conny Elf

I Bergs kommun finns flera fantastiska områden för vandring. Vi beskriver kortfattat områdena här och hänvisar till destinationsorganisationerna, Svenska turistföreningen och Länsstyrelsen för mer information och turförslag.

Kom ihåg att ALLTID lämna färdmeddelande med starttid, mål och beräknad hemkomst. Lita ALDRIG på att du har mobiltäckning. Läs mer på Fjällsäkerhetsrådets hemsida

OVIKSFJÄLLEN

Ett ut av Sveriges mest lättillgängliga fjällområden bjuder på vacker vandring. Det finns många alternativ på vandringsleder och man kan lätt planera både längre och kortare turer. Värt att ta en titt på är Dörrsjöarna, som du finner inklämda mellan Hundhögens och Basmekes branta fjällsluttningar. Sjöarna, tjärnarna, Storån och Dammån har formats fritt av istidens härjningar. Oviksfjällen når du enkelt från Höglekardalen, Gräftåvallen, Arådalens turiststation, som byggdes 1895 och är landets näst äldsta turiststation. Vid Oviksfjällens fot finns leder som utgår Höglekardalen
Du som gillar att vandra  och fiska är Oviksfjällen ett paradis.
Läs mer om att vandra och fiska i Oviksfjällen här>>>

HOVERBERGET

Från sin halvö i Storsjöns sydligaste del syns det natursköna och 250 meter höga Hoverberget vida omkring. Berget är ett lättillgängligt område som erbjuder friluftsliv och naturupplevelser för alla åldrar. Rasbranter, lodräta klippväggar, grottor och en mycket dramatisk ravin gör området spännande och variationsrikt. Djurlivet är rikt med exempelvis tornfalk, sparvhök, fjällvråk, grävlingar och skygga lodjur som kan ses i området. På Hoverberget och längs bergskanten finns ett stort utbud av vandringsleder med tillhörande informationstavlor, bord, bänkar, samt utsikts- och viloplatser. Passa på att besöka Hoverbergsgrottan, Skandinaviens största klyftgrotta.
Läs mer om Hoverberget här>>>

LJUNGDALSFJÄLLEN (LJUNGDALSFJALLEN.SE / SVENSKATURISTFÖRENINGEN.SE)

Här hittar du fantastisk vandring i Sveriges sydligaste högfjällsområde. Helags (1797 möh) är Sveriges högsta topp söder om polcirkeln och här finns även landets sydligaste glaciär. En topptur bjuder på storartade vyer eftersom fjället är så mycket högre än omgivningen. Helags hyser även en av Sveriges starkaste populationer av fjällräv så här finns goda chanser att få se Sveriges enda arktiska rovdjur. På vägen mellan Kläppen och Helags passeras Kesudalen, vars unika jordmån gör att 18 olika orkidéarter växer här.
Läs mer om Ljungdalsfjällen här>>>

LUNNDÖRRSFJÄLLEN

Om man föredrar mer glesbefolkade leder och stugor ska man besöka Lunndörrsfjällen där just Lunndörren under tusentals år varit en viktig led mellan Jämtland och Härjedalen för såväl pilgrimer, soldater som turister. Här finns spår efter en koppar- och nickelgruva från 1800-talet och i den södra delen finns ett minneskors över en kvinna och hennes barn som frös till döds 1895. Söder om Lunndörrspasset bildar Rövran det 12 meter höga Rövrafallet (Djävulshålet). Längre västerut finns den magnifika Storådörren som syns tydligt från väg 535.

KLÖVSJÖFJÄLLEN

Fjällen är mjuka och lättvandrade och lämpar sig väl för barnfamiljer. Vandringslederna går såväl uppe på högfjället som förbi fina vattenfall, gamla fjällvisten och fäbodvallar med betande fjällkor. De allra lättaste vandringarna börjar på Storhogna – när man parkerar där är man faktiskt redan en bra bit upp på fjället. Tre platser som man bör vandra till är Sångbäckfallet, som med sin trolska regnskogsliknande terräng kring fallet ger en känsla av mystik. Fettjeåfallet, som är ett av områdets vackraste naturscenerier och vandringen dit är en fin familjeupplevelse. Till Fallmoran vandrar man på kalfjället och en solig dag med god sikt är det en absolut höjdarvandring. I Rätan och Kvarnsjö finns möjligheter till skogsvandringar efter markerade leder. Det är lätta vandringar efter gamla vägar och stigar där man får möta den jämtländska floran och faunan.

PILGRIMSLEDEN JÄMT-NORGEVÄGEN

Vandra i pilgrimernas spår: Genom kommunen går Jämt-Norgevägen, som tar sin början i Jämtkrogen med Trondheim som slutmål. Jämt-Norgevägen erbjuder en spännande blandning av kulturhistoria och undersköna naturupplevelser. Dagens vandrare finner utmed denna pilgrimsled alla tänkbara utmaningar, i form av strapatsrika sträckor, möjlighet att övernatta i vindskydd och att vila vid randen av milsvida utsikter.
Läs mer om Pilgrimsleden här>>>