Oviksfjällens vildmark

foto Conny Elf

Upplev tystnaden till fjällets melodi

Vid vägens slut tar fjället vid och här ligger Gräftåvallen och Höglekardalen naturskönt inbäddat i Oviksfjällen på 700 m ö h vid Österfjällets trädgräns . Från Gräftåvallen eller Höglekardalen kan man enkelt vandra miltals efter markerade leder eller strosa lite lätt i Oviksfjällen. Fisket i Oviksfjällen är en upplevelse utöver det vanliga med många fiskrika fiskevatten i en stilla fjällmiljö året om.

Det finns lättare turer att välja på som även passar de mindre barnen. Om man vill äta egenfångad fisk till middag finns ett flertal fiskevatten att välja på. Gräftåvallen och Höglekardalen är en naturlig och enkel utgångspunkt för fjällvandraren Dromskåran.

foto Länsstyrelsen

Dromskåran är den mest kända av de geologiska sevärdheterna i Oviksfjällen. Denna dramatiska isälvskanjon är av typen sadelskåra och är ca 1 km lång, 70 m djup och 150 m bred. Den bildades vid slutet av senaste istiden för flera tusen år sen. Du kan ta dig upp till Dromskåran på två olika sätt, antingen till vänster eller till höger om Dromliften , följ markerad led. Vid början av skåran finns en fin rastplats. Passa på att fika och fyll vattenflaskan med friskt och härligt vatten från fjällbäcken.

Drommens urgröpta kanjon
Dromskåran ligger söder om Bydalen och är den mest kända av de geologiska sevärdheterna i Oviksfjällen. Denna dramatiska isälvs kanjon är 50 meter djup, 150 meter bred och nästan en kilometer lång. Kanjonen skapades när isavsmältningens väldiga vattenmassor forsade fram i passet mellan fjället Drommen och Falkfångarfjället.
Man kan nå Dromskåran från Gräftåvallen eller Dromliftens bergstation i Höglekardalen.
Många istidsformationer I området kring Dromskåran finns andra intressanta kvartärgeologiska formationer som strandlinjer, skvalrännor, terrasser och ett delta.

Drommen 1 140 meter över havet. Västfjället mäter 1 158 meter över havet Njut av en riktigt fin plats när du kommer fram till Dromskåran kan du gå inne i själva skåran på en stenig stig. Du kan också gå uppe på fjället på höger sida av Dromskåran och se den ifrån ovan, följ leden. Ett tips är att gå inne i skåran på väg upp, och den andra på väg ner.
Längd: ca 5 km Tidsåtgång: ca 3 timmar från Fjällgården i Gräftåvallen
Läs mer om Dromskåran i Oviksfjällen>>>lansstyrelsen.se

Tre toppar.
Ta med mobilkameran. Ta ett foto på dig och ditt sällskap vid toppröset. När du samlat alla tre topprösen visar du upp dem i receptionen och får då möjlighet att köpa märket Tre Toppar.

En aktivitet du kan göra med turskidor, randoné eller snöskor. På sommaren är det bekväma vandringskängor på fötterna som gäller. Östfjällstoppen mäter 1 170 meter över havet.
Läs mer om att vandra i Oviksfjällen >>>graftavallen.se

Fisket i Oviksfjällen du glömmer det aldrig

I Oviksfjällen hittar du fjällfisket när det är som bäst och allt fiske i Oviksfjällen sker inom Tåssåsens sameby. Du kan på egen hand vandra runt  eller boka in dig som gäst i någon av samebyarna Glen eller Hosjöbotten. Då kan du lösa fiskekort som gäller i samebyns egna undantagsvatten.  Här finns gott om öring och röding eftersom fisketrycket är lägre än på de statliga vattnen då fiske är reglerat med kvotering. Här finns både sjöar, tjärnar och bäckar. Det finns tre upplåtna strömmar för flugfiske Hällan, Blankan och Lövan.
Anarissjön och dess närliggande tjärnsystem bildar källflödet till Storån och Dammån ett fantastiskt fiskevatten.

foto Conny Elf

Hosjöbotten
Mitt på fjället ligger den vackra byn Hosjöbotten. Idag består byn av fem hushåll och ingår tillsammans med byarna Vallbo och Glen i Tossåsens Sameby. Vid stranden av Hosjön i Hosjöbotten ligger den samiska familjeföretaget De Åtta Årstiderna. De erbjuder övernattning, mat och naturupplevelser med fiske och jakt. Första söndagen i aug öppnas bommen nere i Höglekardalen för naturgudstjänst vid stranden av Hosjön.
Läs mer om att fiska i Storån och Hosjön >>>attaarstider.se

Glen
Här mitt på fjället tar vägen slut och vildmarken tar över.  Hit kommer gäster som vill uppleva exklusivt fjällfiske eller jakt, uppleva orörd natur, paddla kajak, vandra eller helt enkelt ta del av renskötarens vardag eller äta mycket god och exklusiv mat på restaurang Hävvi i Glen (White Guide). restaurangen erbjuder samiska matupplevelser av högsta kvalité. Från naturens bästa råvaror älg, fisk, bär och örter från markerna kring restaurangen.
Glensjön ligger vackert beläget mitt i Oviksfjällen Sommartid går du dit lättast från Glen. Vintertid har samebyn dispens för sina gäster att köra skoter på en speciellt markerad led. Vid sjöns norra ände finns tre vedeldade stugor vid stranden.  Här kan vi erbjuda dig öring- och rödings- fiske i unikt vatten. Det är endast du som vår gäst som har tillgång till fiske på denna sjö!
Läs mer om att fiska i Glen>>> glensfjallfiske.se

Krokavan-Storån-Lekarån
Krokavan eller Storån som den heter  är ursprungsflödet till Dammån. Dessa vattenflöden och Hosjön ligger delvis i Bergs kommun på den västra sidan och Åre kommun på den nordliga sidan om Storån.
Här finns det gott om öring och röding i mycket vacker fjällmiljö. Du utgår från  Höglekardalen och börja fiska ovanför Storfallet efter några kilometers vandring eller så tar du där stigen in mot ett fantasisket fiskrik tjärnsystem .
För dig med spring i benen rekommenderar vi Storåns övre delar Krokavan nedanför Hanasjön. Då utgår du från  parkeringen i Höglekardalen tillika kommungränsen mellan Berg och Åres kommuner.
Fisket här uppe sker inom statens renbetesfjäll (Tåssåsens sameby) såväl vinter som sommartid.

Dammån
Ett av landets bästa fiskevatten med storvuxen lekvandrande öring.  Dammån har sina källflöden i Anarisfjällen som sen slingrar sig  ner genom Oviksfjällens vildmark och ut i Indalsälvens Kvitsleströmmar mot Storsjön.
Området bildar tillsammans med samevattnen i Oviksfällen ett av landets mest varierande fiskeområden i en äventyrlig fiskeled i fjäll- skogs- och vildmark för fiske efter grov öring, röding och harr.
Dammån är vida känd för sitt fina fiske efter storöring. Under hela sommaren vandrar
öring från Storsjön upp i Dammån på sin väg mot lekplatserna uppe i Höglekardalen
vid foten av Oviksfjällen. Dammån utgör det viktigaste lekområdet för Storsjöns storvuxna öring.
Bästa tid för ett lyckat fiske under normala somrar är mitten av juli och aug. I aug kommer
dom stora fiskarna.
Läs mer om att fiska i Dammån >>> fishersguide.com >>>