Plocka bär och svamp

foto Conny Elf

Att plocka bär och svamp är en rofylld naturupplevse och gott att äta. Det finns även risker och regler man är tvungen att ta reda på innan man beger sig ut. Många bär och växter är lockande för små barn. En del är giftiga, men oftast inte i den begränsade mängd som barn får i sig.

När du vistas i naturen skall du

  • Beakta Allemansrätten.
  • Tänka på vilka bär och svampar du plockar. Ta reda på om dessa inte är giftiga innan du lagar till dem.
  • Ta reda på var ev. jakt bedrivs i området för din egen säkerhet.
  • vara noga med var du befinner dig, ta med kompass eller GPS

Förgiftning bland barn inträffar oftast i 1-3-årsåldern när barnet börjar undersöka sin omgivning. Endast vid enstaka tillfällen behöver barnet övervakning eller behandling på sjukhus, och i de allra flesta fall behöver föräldrar inte vidta några åtgärder alls. Att inte veta kan vara det som skapar mest obehag.

Det kan vara svårt att veta vilka bär och växter som är giftiga i trädgården, Om något inträffar, vänta inte med att skaffa information, utan ring Giftinformationscentralen för råd. Det är viktigt med snabba och korrekta åtgärder.

Att tänka på när du plockar svamp

  1. Svampar är en färskvara och ska plockas i korg, då luftas svampen medan du plockar nya. Att plocka i plastpåsar är inte bra, då kan svampen inte andas och bakterier utvecklas lättare i den täta miljön.
  2. Det är viktigt att se till att du får med dig bra svampar ut ur skogen. Dåliga exemplar av ätbara svampar kan också göra dig sjuk. Plocka endast svamp som känns fast och frisk.
  3. Rensa och skär bort skadade delar av svampen (insektsätet m.m.), innan du lägger ner svampen i din korg. Då slipper du få med dig skräp och dåliga svampar hem.
  4. Plocka dina svampar genom att greppa foten och vrida eller vicka upp dem. Tänk på att få med hela svampen, så att du kan artbestämma den.
  5. Undvik som regel alla bruna svampar med bruna skivor. Då undviker du i alla fall två av de giftigare svamparna, utan att behöva stryka någon av de vanligare matsvamparna från plocklistan.
  6. Provsmaka inte! Även giftiga svampar kan smaka milt.
  7. Tillaga eller förbered svampen så fort du kan, det är inte bra för svampen att ligga för länge.
  8. Giftiga svampar blir inte ätliga när man förväller dem, de är fortfarande giftiga.

Här kan du se vilka svampar som är giftiga

CHECKLISTA FÖR EN TUR I SVAMPSKOGEN

  • Korg att plocka svampen i.
  • En svampkniv, att rensa med (gärna med borste i ena änden).
  • En bra svampbok.
  • Karta och kompass och om du har en GPS. Det är lätt att gå vilse.
  • Oömma kläder och skor samt ombyte och regnställ.
  • Vatten och matsäck, man blir snabbt hungrig när man letar svamp.
  • En bekväm ryggsäck, så får du händerna fria.
  • En nyladdad mobiltelefon, plåster och en visselpipa.

KANTARELLEN

När? Juni till oktober.
Var? Barr- och lövskog över hela landet.
Info: Hela svampen är gul och hatten har en ojämn eller vågig hattkant. Ovansidan på hatten är slät. Undersidan har grenade åsar som löper ner på foten.

TRATTKANTARELLEN

När? September till november.
Var? Mossiga barrskogar över hela landet, utom i fjälltrakten. Glöm inte titta noga i blåbärsriset och mossan.
Info: Hatten är tunnare än på kantarellen, ovansidan är gulbrun till brunsvart.
Undersidan har gula eller gråa grenade åsar som löper ner på den ihåliga foten. Foten är brungul till gul.

BLOMKÅLSSVAMP

När? Augusti till september.
Var? På marken intill stammen hos stora och gamla tallar.
Info: Påminner om ett stort blomkålshuvud och kan väga flera kilo. Svampen kan vara svår att rensa, om barr m.m. vuxit fast i den. Den rensas bäst genom att dela den i bitar och skölja noggrant.

FÅRTICKA

När? Augusti till oktober.
Var?  I äldre barrskogar över hela landet, utom i de allra sydligaste och nordligaste delarna.
Info: Hatten är vit till ljust gråbrun, ofta gulfläckig med uppsprucken hattmitt när den är äldre. Undersida har ett vitt, ofta gulfläckigt rörlager som löper ner på foten. Ta helst de exemplar med högst 10 cm hattdiameter. Vid upphettning blir svampen antingen svagt gröngul. Använder en järnpanna reagerar svampen med järnet och blir svart, men smaken är den samma.

BLEK TAGGSVAMP

När? Augusti till november.
Var? Vanlig över hela sverige och förekommer i många olika skogstyper. Växer ofta i stora grupper eller rader i mossig bland- och barrskog.
Info: Hatten är matt, vitaktig till sämskfärgad, ibland mer rödgul. Undersidan har vitaktiga, sköra taggar, som lätt trillar sönder vid tryck. Foten är vit till gulvit.

SVART TRUMPETSVAMP

När? Augusti-september.
Var? Växer ofta i anslutning till ek och hassel, men förekommer också i örtrik barrskog i södra och mellersta Sverige.
Info: Tunn och trumpetformad. Hattens ovansida (trumpetens insida) småfjällig och svart.  Hattens undersida är blågrå och rynkig. Foten är ihålig och nedre delen är också svart.

ATT SPARA SVAMPEN

Frysa: All svamp är inte lämplig att frysa, så leta efter information om just din svamp. Om du vet att svampen du plockat är lämplig att frysa, så fräs den först i stekpanna utan fett. Då tappar svampen vätska och det är bra inför frysningen. Förvara hellre svampen i burk än i fryspåse.

Torka: Många svampar är lämpliga att torka, vissa är till och med bättre när de torkat. Ta reda på om just din svamp mår bra av att torkas. När man ska torka svamp är det bäst att göra det på ett galler eller hängandes (häng upp svamparna på en tråd). Torka inte din svamp i ugnen eller på en tidning