Fisketips

Fiskar äter och vilar vid olika tidpunkter och på olika platser. Att fiska kräver tålamod och då är det bra med en vilostund.

De flesta fiskevårdsområdena (FVO) i Berg har ett rikt bestånd av alla nedanstående fiskarter. Fiskvattnen som namnges är ett tips och vägledning för dig. Att fiska sin egen middag och sen tillreda den själv om möjligt direkt på plats. Fisk är den godaste och nyttigaste mat för känsla, kropp och själ. Fisk och skaldjur innehåller mycket D-vitamin, jod och selen

Var fisken finns beror på vattentemperaturen, om det är högt eller lågt vatten, vilken årstid det är och vilken fiskart det rör sig om. Fiska i samma vatten vid olika tillfällen så lär du dig var fisken finns vid olika tidpunkter.
I strömmande vatten är det lite svårare att fiska. Om du kan ” läsa vattenspegeln” blir allt lättare. Det är att kunna se hur vattenytan ser ut i färg, virvlar och höljor/viloplatser, nackar och djup.
Fisken står där det är lätt att stå i strömmen, där vattentemperaturen är bra, där den får skydd och där mat kan flyta förbi eller finns. På kvällen, natten och morgonen finns fisken nära land för att jaga föda, och då är det ofta bra tid för fiske. Stora fiskar är alltid skyggare än små. Det är därför de blivit stora.

Visa hänsyn och skräpa inte ner.

  • Det du tagit med dig ut på färden går lika bra att ta hem eller till någon soptunna. Skräp är fult och kan vara farligt för djur och människor.
  • Stå inte för länge på en fiskeplats. Det är spännande att prova nya ställen du kanske hittar en jättebra fiskeplats som ingen fiskat på förut, och andra får chansen att prova din plats.
  • Om någon står på en plats och fiskar, gå inte för nära. I ett strömmande vatten börjar du alltid att fiska ovanför en annan fiskare. Efter ett par kast går du nedströms ett par steg och gör ett par kast osv. så att alla får möjlighet att fiska längs en sträcka.
  • Ta aldrig upp mer fisk än du behöver och avliva fisk omedelbart om du ska behålla den. Och du, kom ihåg en fiskares hederskod

Näkten när trollingfiske är som bäst
Näktensjöns är vida känd för sin grova röding och gädda. Här är det trollingfiske och båt som gäller. Rossjön är ett litet vildmarksfiske efter fin abborre och sik. Givetvis finns grov gädda här. Bra tillgänglighet. Här finns fiskeguide och båtar att hyra.
Hålen i Åsarna
Om du passerar Åsarna en stillsam sommarkväll så kommer det garanterat att synas vakringar på Hålen. Här är det nästan nappgaranti, och det räcker att du står från land och kastar för att komma till tals med både abborre, öring, regnbåge och gädda. Här finns båtar att hyra.
Klövsjö och Skålan ett klassiskt flugfiske
Svartåstjärn i Klövsjö, så mycket mer familjevänligt än så här blir det inte. Här finns det såväl inplanterad regnbåge, öring och röding. Välleströmmen i Skålan, mellan Bergstjärnen ned mot Fotingen är en riktig bra stäcka för flugfiske efter harr.
Handsjön
Sportfisket efter gädda har formligen exploderat de senaste åren, och i Galvattnet finns det nästan galet mycket gädda. I både Handsjön och Galvattnet går det att hyra båtar, och om inte gäddorna är på hugget så finns det gott om abborre att roa sig med. Här finns fiskeguide och båtar att hyra läs mer på www.handsjon.se/fiske
Nästelströmmen i Rätan
Strömmen är relativt kort bara omkring 400 meter, men vetskapen om att en bamseöring kan hugga på flugan gör ändå platsen mycket intressant. I väntan på drömhugget är chansen stor att du får drilla en grann harr.
Horten i Vitvattnet
Av många intressanta vatten kring Rätan rekommenderar vi Horten i Övre Hoans FVO. Hit kan du ta bilen ända fram och uppleva trevligt fiske från land efter öring (se bilden) regnbåge, gädda och abborre. Här finns båtar att hyra. Övre Hoan är en perfekt å för dig som gillar bäckmete.
Foto: Markus Hedström 6,7 kg Horten
Arån och Lövan i Börtnan
Är ett perfekt fiskevatten för den bilburne flugfiskaren. Årån som rinner ut i Börtnan, innehåller riktigt grov harr men även fin öring. Speciellt nedanför bron brukar det patrullera stor fisk. Pinntorpströmmen är värd ett besök.
Sölvbacka strömmar i Storsjö kapell
Ett klassiskt vatten där varje flugfiskare någon gång bör blöta sin fluga. Ån bjuder på ett varierande fiske med både forsar och sel, och även om det främst är den storvuxna öringen som lockar så kan du även uppleva ett väldigt gott harrfiske.
Här finns fiskeguide och båtar att hyra.
Dunsjön i Ljungdalen
Om du är ute efter fiske på hög höjd så är det här platsen för dig. Vandringen upp till Dunsjön från Ljungdalen är mycket krävande.Här finns det en fin stamav röding, men den kan vara väldigt svårtflirtad under sommaren.Bästa fiske har du kanske under vintern.
Högån/Hovermoån i Dalåsen
För dig som gillar att meta är denna å både lång, lättillgänglig och trevlig med goda chanser att få flertalet bäcköringar. Lägga till dem direkt på plats och lägg den lilla fisken med en klick mos på hårdbrömackan och du har en mycket delikat kvällsmål.
Glensjön i Tåssåsens sameby
En fjällsjö som erbjuder ett fint fiske efter öring och röding, både under sommar och vinter. Villkoret för att du ska få fiska här är dock att du bor på fiskecampen, men det kan vara värt vartenda öre eftersom det finns chans till riktigt stor fisk, speciellt på försommaren.
Läs mer på www.glensfjallfiske.se
Storsjön
Landets femte största sjö Storsjön är oöverträffad här finns storvuxen öring och kanadaröding. Det finns nära ett tjugotal olika fiskarter i sjön inklusive det mytomspunna Storsjöodjuret
Fisketips
Krokavan-Hosjön i Hosjöbotten
Mitt på fjället ligger den vackra byn Hosjöbotten. Idag består byn av fem hushåll och ingår tillsammans med byarna Vallbo och Glen, i Tossåsens Sameby. I Hosjöbotten ligger vårt samiska familjeföretag De Åtta Årstiderna. Hit kommer gäster som vill uppleva exklusivt fjällfiske eller jakt, uppleva orörd natur, paddla kajak, vandra eller helt enkelt ta del av renskötarens vardag. Dammån i Oviksfjällen Dammån, ett av landets få vattendrag med storvuxen lekvandrande öring. Här hittar du ett varierande sjö- ström- tjärn och fjällfiske i Oviksfjällens vildmark.
Under hela sommaren vandrar öring från Storsjön upp i Dammån på sin väg mot lekplatserna uppe i Höglekardalen vid foten av Oviksfjällen. Läs mer på www.fishersguide.com.
Elisabeth Nygård med en grann Dammåöring 77 cm, C/R foto Peter Johansson
Strömfiske För många fiskare är fisket i strömmande vatten det som lockar absolut mest. Olika varianter av torr- och våtflugor men även spinnare och wobbler används för att locka fisken till hugg.
Genom hela Berg rinner älven Ljungan (146 km) som erbjuder högklassiga strömsträckor med möjligt sagolikt fiske. Norr om Flåsjön ligger riksbekanta Sölvbacka strömmar med utsökt fiske efter harr och öring.
Från Bergstjärnen i Skålan till Fotingen är det bra fiske efter öring, harr och sik och särskilt Välleströmmen och Pinntorpströmmen erbjuder högtidsstunder för flugfiskaren.
Kring Rätan finns riktigt fina torrflugesträckor i Röjån, Kvarnån och Nästelströmmen.
Något av det absolut bästa till sist Krokavan, Hosjön, Storån och den 35 km långa Dammån i Oviksfjällen, som är vida känd för sin storöring.
Detta område är en av de förnämsta fiskeområden i landet. Här får du skogsfiske, strömfiske, sjöfiske och fjällfiske i ett och samma paket.

Natur-och fiskevett
Visst vill du komma tillbaka till de platser du tyckte om, och när du kommer dit igen så ska det vara som förr. Alla vi som fiskar gör det för att vi tycker om fisket, spänningen och att vara ute i naturen.
Det finns ofta många små och stora djur i ett fiskeområde som vi inte vill störa. Alla vatten har regler som gäller just där, så prata med någon som fiskat där förut så får du massor med kunskap och tips om vad
som gäller och var fisken finns.
Det är viktigt att vi som fiskar följer både de skrivna och oskrivna regler som finns. Tänk på hur du vill att det ska vara och gör likadant själv.

De flesta fiskeområdena i Berg har ett rikt bestånd av alla nedanstående fiskarter. Fiskevattnen som namnges är ett tips och vägledning för dig.

BÄCKMETE

Det klassiska flötmetet är ofta det fiskesätt som man först kommer i kontakt med och är en rolig aktivitet för barn. Metet i bäckar och små tjärnar efter öring kan erbjuda många spännande fiskeupplevelser.

 Bra fiskevatten: Tåssåsens Statens vatten, Röjån, Lillfuan i Åsarna, Högån, Linan och Kvarnån i Övre Hoan

ABBORRE
Ett spö, lina, flöte, krok och en burk mask – mer behövs inte till lyckat abborrfiske. Framför allt under första halvan av sommaren är masken överlägsen allt annat. Faktum är att även fluga fungerar. Abborren är rikligast i skogslandets sjöar och strömmar. Lättast att hitta är den morgnar och kvällar, på grunt vatten i närheten av vassruggar och stenar.

Bra fiskevatten : Jormenån, Nästelssjön, Äldern och Hålen i Åsarna ( mycket familjevänligt område med napp garanti)

GÄDDA
Den glupske rovfisken är vanligast i skogslandets sjöar och ström-mande vatten. Här är hösten bästa tiden för gäddfiske. Våren kan också ge rejäla hugg. Då är det lektid och då finns hannarna ofta i grunda vikar, där de väntar på honorna. Under högsommaren finns de på djupet i svalare vatten och nås på kvällar och nätter då de söker de sig till grundare vatten.

Bra fiskevatten : Handsjön, Galvattnet, Horten i Övre Hoan, Källstaströmmarna i Gruckarna, Norra Näkten

HARR
Den delikata harren fiskas hela sommaren. Bäst mår den i strömmande, syrerika vatten och den finns från fjällen ner i skogslandet. Harren är inte så skygg, den äter ytföda och vakar ofta. Ofta finns den i lugna sel eller där en ström går in eller ut från ett större sel. Den är inte så nogräknad med vad den äter och det går att komma nära. Fiske med spinnare kan ge utmärkta resultat.

Bra fiskevatten : Börtnan, Nästelströmmen i Rätan, Skålan, Sölvbacka strömmar,och Ljunghålet i Gruckarna

RÖDING
Den här skönheten är nog drömbytet för alla fjällfiskare. Den finns i snart sagt alla fjällsjöar och i en del skogssjöar – men den är skygg och svårflörtad. Och under sommaren är den ännu lurigare än vanligt. Bästa tiden är runt midsommar, när rödingens favoritslända ”rock” kläcks. Då vakar den flitigt. Flugfiskare ska använda små flugor men vanligt mete och spinnfiske fungerar.

Bra fiskevatten : Tåssåsens Statens vattenHans Eljastjärn i Börtnan, Glensjön, Stortjärn i Ljungdalen, Södra Näkten, Lillsjön i Tossåsen, Rotsjöarna i Storsjö,

SIK
Siken trivs bäst i insjöar men jagar även i de lugnare partierna i strömmande vatten. Den finns ända upp till gränslandet mellan skog och fjäll. Siken är en flitig vakare och ringarna på vattnet avslöjar den. Siken är en bra ”nybörjarfisk” eftersom den inte är lika lätt-skrämd som t ex rödingen. Och eftersom den är både insektsätare och rovfisk kan den fångas med såväl fluga som spinnare.

Bra fiskevatten : Rätansjön, Klövsjön, Övre Grucken, Ljunghålet, Stornällsjön, och Lännässjön

ÖRING
Den här gynnaren kräver friska, rena vatten. Därför är den vanli-gast – i strömmande åar, älvar och bäckar, i tjärnar och sjöar. Den skygga öringen smyger man sig på, i skydd av buskar och träd. Den ser bra och den känner de minsta vibrationer. Öringen hugger på det mesta. Flugfiske är vanligast, men även spinnare fungerar. Spinnfiske med wobbler kan ge riktigt grova bjässar.

Bra fiskevatten:  Tåssåsens Statens vatten, Horten i Övre Hoan, Häggsåssjön och Dammån, Skärvagen, Lännässjön, Skålansjön, Rövran i Tossåsen och Sölvbacka strömmar i Storsjö


Gäddfiske
Sportfisket efter gädda har under de senaste åren fått ett rejält uppsving och gädda är nu en mycket eftertraktad fångst, mycket tack vare den kamp som fisken erbjuder. Är du en av dem som drömmer om att fånga gammelgäddan så har du hamnat rätt, för här finns flera bra gäddvatten.
De södra delarnas fiskevårdsområden Rätan, Handsjön och Övre Hoan är något av storgäddans hemvist och Rätanssjön, Galvattnet, Handsjön,Vitvattsjön hyser rikligt med gädda.
Trollingfiske
I Bergs kommun finns framför allt två sjöar som erbjuder mycket bra trollingfiske Näkten med ett unikt rödingsbestånd. Här i den stora och djupa sjön hittar du stor röding, öring och grov gädda. Men är du ute efter riktigt stor fisk är givetvis Storsjön oöverträffad här finns storvuxen öring och kanadaröding.
Fisketips
Fjällfiske
Fiske i fjällområdena är att förena goda fångster med fenomenala naturupplevelser. Här finns möjligheter att uppleva genuin vildmark i närhet av mäktiga fjäll Helags, Anariset och Oviksfjällen.
En stor del av vattnen förvaltas av staten i samverkan med Tåssåsens sameby och som sportfiskare kan du köpa ett fiskekort/tillstånd.
Öratjärn och Tossåssjön ligger vackert vid Lunndörrspasset och här hugger öringen och rödingen sommar som vinter.
Ekorrlandetstjärnar och bäckar vid Oviksfjällens fot är en riktig vildmarksupplevelse året runt.
Bäckmete
Det klassiska flötmetet är ofta det fiskesätt som man först kommer i kontakt med och är en rolig aktivitet för barn. Metet i bäckar och små tjärnar efter öring kan erbjuda många spännande fiskeupplevelser i Övre Hoan, Åsarna, Lill-Fua, Galån och Hovermo-Högån