Tillagning & recept

Öring och röding på fäbodvis Ursprunget till den här rätten har nog existerat lika länge som det har funnits fäbodar i Jämtland och Härjedalen, alltså ända sedan de första vikingarna flyttade in från det område som idag är Norge. Det här är självklar fäbodmat – man skickade ungarna att dra upp några öringar ur närmaste bäck; getost, smör och grädde fanns i överflöd på sätern och tuvan med gräslök var en av fäbodens perenner.

 Vitt vin och schalottenlök är förstås senare kompletteringar, men när du lagar den här rätten smakar du på områdets heligaste traditioner. Meta upp din egen fisk och tillaga den i en stekpanna över öppen eld i det fria, så blir upplevelsen fullkomlig

Fisk på grillen

Ingredienser för fyra personer
4 st portionsstora öring, röding eller harr filéer
vetemjöl till panering
1gul lök
1stor knippa gräslök
smör till stekningen
1dltorrt vitt vin
1dlmessmör
2dlvispgrädde
1dlmjölk
salt
vitpeppar

Gör så här

1. Krydda fisken med salt och grovkrossad vitpeppar och vänd den i vetemjöl. Finhacka löken och gräslöken utan att blanda dem. Stek rödingen på medelvärme i smör som blivit gyllenbrunt, 3–4 minuter per sida, gärna inslagen i folie. Ta upp fisken och håll den varm.

2. Gör såsen: Bryn löken lätt i lite smör. Häll över vinet, blanda ner messmöret och låt såsen koka ihop lite. Häll i grädde och mjölk och låt såsen koka ihop igen. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Lägg i rikligt med gräslök precis före serveringen.

3. Servera rödingen på varma tallrikar och häll såsen över.
Potatisen bjuder du till i separat karott.

Handsjögädda

HANDSJÖGÄDDA 4 personer
1,5 kg gäddfilé
1-2 st äpplen
1 st gul lök
½ pkt bacon
Gräslök
Salt
Peppar
Smör
Creme fraiche
Pepparrot
Folie
Sås
Kall/varm créme fraiche med gräslök/solrostorkade tomater

Gör så här
1. Börja med att rensa och fjälla gäddan. Krydda den sedan inuti med salt och peppar.
2. Lägg rikligt med smörklickar på grillfolien och lägg den ena filé på smöret.
3. Kärna ur äpplen och skiva dem, lägg ett lager på filen.
4. Skala, skiva löken fint och lägg i det tillsammans med baconen.
5. Klipp över gräslök och lägg på ytterligare ett lager med äpple.
6. Lägg den andra filen över, lägg på smör och vik ihop folien som ett paket.
7. Tillaga över öppen eld eller i glöden.
8. Smaksätt med creme fraiches och pepparrot, salt, peppar och gräslök.
Serveras till kokt potatis eller bara grönsaker